Therapie

Arbeidsgerelateerde problemen

Ervaart u in uw werk angst, bijvoorbeeld om niet geaccepteerd te worden, of overheerst te worden, of in de steek gelaten te worden?

Accordion Content

Vragen als “ben ik wel goed genoeg?”, of “ik ben bang voor conflicten”, kunnen resulteren in ongewenste factoren als onwelbevinden, emoties en spanningen.

Ook “anderen het voortdurend naar de zin willen maken”, of “niet durven zeggen wat er echt speelt” resulteert in stress waar u onder kan lijden met prestatie-afname als gevolg.

Dagelijks verschijnen in de media termen zoals:

 
 • Werkdruk
 • Ziekteverzuim
 • WIA
 • Overspannenheid
 • Burnout
 

Gestimuleerd door vragen en behoeftes van individuen, organisaties, bedrijven en instellingen heeft Psychologenpraktijk Lage Mierde zich in haar werkmethoden zowel op organisatorisch niveau als individueel werknemersniveau gespecialiseerd in de diagnostiek en behandeling van arbeidsgerelateerde problemen als “werkstress” en “burn-out” volgens de modernste wetenschappelijke inzichten en volgens protocollaire werkwijze.

 

Hulp bij depressiviteit

Heeft u al een langere tijd last van sombere gevoelens en blijven negatieve gedachten uw denken domineren? Dan is de kans groot dat u in een bepaalde mate een depressie heeft.

Accordion Content

Wanneer u een depressie heeft, lijkt het leven en alles wat u doet geheel zinloos. U voelt weinig bij de dingen die u voorheen mooi en interessant vond. Het leven lijkt van kleurvol naar kleurloos te veranderen. In een dergelijke situatie is het zeer raadzaam om met een professionele therapeut te praten.

Neem vrijblijvend contact met mij op over de behandeling van depressie. Wanneer u mij niet direct kunt bereiken, verzoek ik u om telefonisch een berichtje in te spreken. U kunt ook een e-mail sturen, of het contactformulier gebruiken. Ik neem dan zo spoedig mogelijk contact met u op.

Oorzaken van depressie

Depressie gaat vaak hand in hand met verschillende angsten en kan ontstaan door diverse oorzaken, zoals: het verbreken of verbroken worden van uw relatie, het verliezen van een naaste, door bijvoorbeeld negatieve denkpatronen, door het langdurig blootstaan aan stressvolle situaties en door het meemaken van een traumatische gebeurtenis. Dit zijn allen gebeurtenissen met een grote impact op uw leven. Door deze oorzaken een plaats te geven kan depressie goed behandeld worden.

Wat kan ik zelf doen?

Het is belangrijk dat u tijdens een depressie zo goed als mogelijk voor u zelf zorgt en dat u er over praat met mensen uit uw omgeving. Zorg voor beweging. Sport als het kan regelmatig. Een wandeling in de natuur kan bij een depressie verlichtend werken. Ook het aanhouden of creëren van een goed ritme in uw leven kan helpen. Maar los hiervan is het hoe dan ook aan te bevelen dat u hierover praat met personen die u kunt vertrouwen of met een therapeut die u verder kan helpen.

Neem vrijblijvend contact op met Psychologenpraktijk Lage Mierde voor meer informatie over de behandeling van depressie. Hieronder vindt u alle contactgegevens van de praktijk alsmede wat relevante aanvullende informatie. U kunt mij tevens dagelijks (tussen 09.00 uur en 18.00 uur) telefonisch bereiken. Wanneer u een vraag heeft, dan verzoek ik u om daar niet mee te blijven zitten, maar om deze gewoon eruit te gooien. Ik help u hier namelijk graag verder mee.

 
 

Stress, overspannenheid en burn-out

Psychologenpraktijk Lage Mierde biedt uitgebreide behandeltrajecten voor de behandeling van stress, overspannenheid en burn-out. Hierbij maakt Psychologenpraktijk Lage Mierde uitsluitend gebruik van, uit actueel onderzoek gebleken, effectieve behandelmethoden.

Accordion Content

Hoe ontstaat een burn-out?

Een burn-out is een extreme reactie die voortkomt uit een overbelast psyche en een overbelast lichaam. Wanneer uw psyche en/of uw lichaam langdurig onder grote druk staan en een overmaat aan spanning moeten verwerken, dan kan een burn-out volgen als reactie hierop.

Wanneer een burn-out eenmaal is geschied, dan is de weg terug helaas niet meer zo eenvoudig. Alle rek van zowel uw lichaam als uw psyche is eruit en het kost tijd en intensieve behandeling om weer gezond te worden.

Hoe weet u of u tegen een burn-out aan hikt?

Wanneer u merkt dat u meerdere van onderstaande reacties vertoond, dan is de kans groot dat u overspannen bent en dat u tegen een burn-out aan hikt.

Symptomen van een burn-out:

 
 • U bent snel gefrustreerd en geagiteerd, en heeft regelmatig last van woedeaanvallen;
 • U heeft moeite met slapen en met herslapen (het opnieuw in slaap komen, wanneer u s’nachts wakker wordt);
 • U heeft concentratieproblemen en kan uzelf zeer moeilijk focussen op alles wat met uw werk te maken heeft;
 • U heeft het gevoel in een echte sleur terecht gekomen te zijn, en dat u uw doelen en uw levenslust verloren bent;
 • U vertoont overige stress symptomen als angsten, paniek, hyperventilatie, maag- of darmproblemen, etc.
 

Het kan natuurlijk zijn dat u enkele van bovenstaande symptomen ervaart en dat er tegelijkertijd helemaal niets aan de hand is. U dient bovenstaande punten dan ook in de context van uw werk of uw gezinsleven te plaatsen (of van een andere situatie die u stress oplevert).

Angstproblemen & paniekaanvallen

Heeft u last van bepaalde angsten of van paniekaanvallen? Dan wil ik u hier graag verwelkomen en alvast vertellen dat er met behulp van therapie zeer veel bereikt kan worden in het bestrijden van deze angsten.

Accordion Content

Last van angstproblemen zoals faalangst?

Als ervaren psycholoog heb ik vanuit Psychologenpraktijk Lage Mierde veel cliënten met angstproblemen mogen helpen. Ik wil u hier tevens vertellen dat u zich absoluut niet hoeft te schamen voor uw probleem. U heeft de eerste stap richting het oplossen van uw problemen gezet door hier te zijn en daar mag u uzelf juist voor op de borst kloppen. Vervolgens is het aan u de taak om een psycholoog uit te kiezen van wie u denkt dat hij of zij goed bij u past en bij wie u uw verhaal kwijt durft.

“Help, ik heb last van paniekaanvallen!”

Angsten kunnen, zoals u waarschijnlijk al weet, zeer vervelend zijn en uw dagelijkse leven geheel op zijn kop zetten. Zo heeft u er totaal geen last van en zo kan het ineens de kop opsteken. Angsten kunnen variëren van paniekaanvallen tot aan fobieën (zoals angst voor spinnen, kleine ruimtes, watervrees, podiumvrees etc.). Van alle angsten is de paniekaanval een veel voorkomende angst die erg vervelend kan zijn. De symptomen die vaak optreden zijn: misselijkheid, kortademigheid, trillen, een verlammend gevoel, etc. Paniekaanvallen zorgen voor een allesverlammende angst die kan optreden in de meest normale situaties (in de rij van de supermarkt, tijdens een werkvergadering, in een kroeg, etc.). De paniekaanval vormt hierdoor een vervelend probleem en kan uw leven negatief beïnvloeden.

Vanuit mijn psychologenpraktijk te Lage Mierde heb ik veel ervaring met de behandeling van het gehele angstenspectrum en ik hoop dat wanneer u kampt met vervelende angsten, u hiermee naar buiten treedt. Het is vaak erg zwaar en het werkt isolerend om je angsten voor je te houden. Het maakt niet zoveel uit tegen wie je het vertelt, als je het maar niet voor jezelf houdt.

Hulp en therapie bij trauma's

Wanneer u kort of zelfs langer geleden een traumatisch voorval heeft mee gemaakt, is het verstandig dit te bespreken met een therapeut.

Accordion Content

Heeft u een vervelende ervaring meegemaakt?

Een traumatische ervaringen kan vanuit het onbewuste invloed uitoefenen op verschillende aspecten van het zelf. Dit zijn vaak negatieve invloeden die tot uiting kunnen komen in (stress)klachten als angsten, paniek (waaronder paniekaanvallen en hyperventileren), slaapstoornissen (waaronder het hebben van nachtmerries), erge schrikreacties, concentratieproblemen en op de lange termijn zelfs depressie.

Wanneer de traumatische ervaring niet behandeld wordt, kan de negatieve invloed die het uitoefent levenslang zijn. Dit is natuurlijk niet bij iedereen het geval. In sommige gevallen lost het trauma zichzelf van nature op, waar anderen echt hulp nodig hebben bij de verwerking ervan. Bij deze laatste groep is er dan ook vaak sprake van een post traumatisch stress probleem dat gepaard kan gaan met bovengenoemde stressklachten. Neem bij twijfel gewoonweg even vrijblijvend contact op met Psychologenpraktijk Lage Mierde via de contactpagina van deze website.

Hoe ontstaat een trauma?

Een trauma ontstaat vaak door een overwachte en ingrijpende gebeurtenis. Deze gebeurtenis is dermate schokkend voor ons geweest dat het een emotionele wond heeft achtergelaten. Wanneer u deze wond niet goed behandeld kan het gaan opspelen in de vorm van vervelende klachten (zoals hierboven genoemd).

Veel voorkomende ingrijpende gebeurtenissen die leiden tot een trauma zijn: verkrachting, aanranding, het meemaken van een ernstig ongeluk, het meemaken van extreem fysiek geweld of hieraan blootgesteld zijn, het verlies van een dierbaar persoon, etc. Dit zijn vaak ingrijpende gebeurtenissen die eenmalig plaats hebben gevonden. Een trauma kan hiernaast ook ontstaan door langdurige situaties als een extreem negatieve en stressverwekkende werksfeer, een lange tijd blootstaan aan spanning en stress door bijvoorbeeld gevangenschap of door pesterijen.

Een trauma kan ontstaan door een groot aantal verschillende gebeurtenissen. De symptomen die het kan veroorzaken kunnen erg divers zijn. In het geval van trauma’s is het van wezenlijk belang in een zo vroeg mogelijk stadium contact te zoeken met een therapeut. Psychologenpraktijk Lage Mierde is er daarbij voor u.

Traumatherapie

Bij Psychologenpraktijk Lage Mierde kunnen traumatische aandoeningen adequaat en kortdurend behandeld worden met behulp van EMDR-therapie.

 
 
 

Rouwverwerking

Uw naaste verliezen is altijd moeilijk. Naast dat het vervelend is dat deze persoon uit uw leven is, is er ook de kans dat u zichzelf hierdoor erg eenzaam gaat voelen. Om de verwerking in goede banen te leiden is het erg verstandig om te praten met een psycholoog die veel ervaring heeft op dit gebied.

Accordion Content
 

De verwerking van een overlijden van een naaste is vaak een lang proces. Wanneer dit proces begeleid wordt door een ervaren psycholoog zal de verwerking een stuk korter duren en zal u de gebeurtenis een betere plaats kunnen geven. Het vervelende gevoel, dat met rouwverwerking gepaard gaat, zal met name in het begin niet afnemen. Op de lange termijn zult u veel baat hebben bij de begeleiding.

Wanneer u ervoor kiest om uw verlies zonder professionele begeleiding te verwerken kan dat natuurlijk ook. Vaak zorgt de tijd er mede voor dat u het verlies een plaats weet te geven. Wanneer dit niet het geval is en u of uw partner of kind, symptomen vertoont die aantonen dat zij het verlies na een lange tijd niet goed hebben verwerkt, dan is het tevens erg verstandig om hiermee contact op te nemen met de psycholoog of met een therapeut. Wanneer het probleem namelijk niet goed opgelost is, zal het alleen maar sterker en groter kunnen worden en zal het zich kunnen gaan uiten door middel van fysieke en emotionele klachten.

Symptomen van rouw

Rouw uit zich niet alleen in emoties en heftige en diverse gevoelens, maar heeft vaak ook haar neerslag op uw lichaam en vaak zelfs ook op uw sociale leven. Dit komt doordat het rouwverwerkingsproces een erg intensief proces is. Doordat rouwen erg zwaar en zelfs erg vermoeiend kan zijn, kan het zich uiten in diverse fysieke klachten als ziekten, diverse aandoeningen zoals maag- en darmklachten, migraine, slaapstoornissen en verminderde eetlust.

Het belangrijkste kenmerk van rouw is het gevoel van gemis. Dit kan en zal zich vaak uiten in een aantal verschillende emoties en gevoelens als verdriet, woede, angst en paniek.

Rouwtherapie

Rouwtherapie kan dus zoals u zelf waarschijnlijk het beste begrijpt een erg intensieve therapie zijn. Dit zegt echter niets over de zeer positieve effecten die kunnen worden bereikt met rouwtherapie. Wat centraal staat in deze therapievorm zijn een aantal punten waaronder:

 
 • Het toegeven aan de emoties en de gevoelens die misschien nog geheel nieuw voor u zijn,
 • Het leren accepteren van het verlies en het verlies een goed plaatsje geven,
 • Inzicht krijgen in welke gevoelens en emoties gepaard gaan met rouw,
 • Leren weer sociaal en emotioneel helemaal op de been te komen, zodat u uw eigen leven weer geheel kunt oppakken.
 

Zelfvertrouwen

Kunt u wat meer zelfvertrouwen gebruiken? Dan kan ik u hier goed mee helpen.

Accordion Content
 

Hulp bij onzekerheid en zelfvertrouwen

Met de eerste behandeling zult u direct veel inzicht krijgen in uzelf en de reden van uw onzekerheid. Van hieruit kunnen we gaan werken aan een sterke basis voor uw zelfvertrouwen.

Over het algemeen ervaren mijn cliënten dat ze na een aantal behandelingen beter in balans zijn en zich een stuk sterker voelen. U kunt dit ook bereiken. Moeilijke situaties zult u in de toekomst veel rustiger en beheerster kunnen benaderen. En uw vernieuwde zelfvertrouwen zal ervoor zorgen dat u graag nieuwe uitdagingen aangaat en dat u er alles aan zal doen om het meeste uit uw leven te halen. Dit zal u veel geluk en persoonlijke kracht geven.

Maak uw eerste afspraak voor de behandeling van uw onzekerheid. Mocht u nog vragen hebben over de behandeling, aarzel dan niet om deze aan mij voor te leggen. Ik doe mijn best om u altijd binnen 24 uur een reactie te geven.

Stel mij gerust uw vraag

 • contactformulier op deze website in te vullen.
 • Mij een berichtje te sturen via: denboschpsycholoog@gmail.com. Tevens kunt u mij altijd telefonisch bereiken.